Interview op Vonk

Het voelde een beetje alsof ik in Zomergasten was. Tom Kruijsen, de man achter Vonk (een website met SF- en fantasyverhalen, reviews en artikelen), nam vorige maand uitgebreid de tijd om mij te interviewen. Hoewel ik vaker interviews geef, voelde dit op de een of andere manier diepgravend, speciaal. Het gesprek staat nu online en verdomd als het niet een kijkje in mijn geest is geworden.

‘Ik was de enige niet-Japanner die in de zaal zat en na die presentatie was er een borrel-momentje. Ik werd als een soort mascotte geadopteerd daar.’

Bovenstaande citaat kom je er dus zomaar tegen. Tom en ik hebben het over de aankoop van Sterrenlichaam door de Chinese uitgever Science Fiction World, uiteraard over De Heren XVII, maar ook over iets waar ik minder vaak naar wordt gevraagd: mijn ervaringen op Worldcon 2019 in Dublin, waar de basis werd gelegd voor veel van mijn huidige contacten en projecten. Tot slot gaat het over een onderwerp dat me na aan het hart ligt, namelijk hoe we SF in Nederland weer groter en populairder kunnen maken. Wat is daarvoor nodig?

‘Overal op de wereld buiten de VS is een proces bezig waarin schrijvers zich afvragen hoe ze hun SF kunnen dekoloniseren, zoals Francesco Verso [Italiaanse schrijver en uitgever, red.] dat mooi noemt. In China zijn ze daar best ver mee en in Nederland begint dat te komen.’

Lees het hele interview hier op Vonk!

Geef een reactie