Sterrenlichaam in China

Deventer, 6 juni 2021 – Het manuscript STERRENLICHAAM van auteur Roderick Leeuwenhart is verkocht aan Science Fiction World (SFW), China’s grootste uitgever van SF.

De toekomst is Chinees
‘Het is een grote eer voor ons om Leeuwenharts briljante werk aan het Chinese fandom te introduceren,’ aldus Sara Chen, adjunct-directeur bij SFW. Het speculatieve genre zit al langere tijd in de lift in het land. Chinese SF maakt internationaal furore, een doorbraak ingezet door Liu Cixins populaire romans. Ook binnen China is er aandacht voor het genre; onder lezers, universiteiten en zelfs vanuit de overheid.

Internationale sprongen
Dit is een grote stap in de carrière van Roderick Leeuwenhart, die vanaf 2014 bekendheid verwierf met jeugdboekenreeks PINDAKAAS EN SUSHI. ‘Sterrenlichaam was oorspronkelijk een kortverhaal, waarmee ik in 2017 de Harland Awards won. Ik heb het toen uitgebouwd tot een roman, eerst in het Nederlands en daarna in het Engels. Dat was nodig, omdat er in ons land nauwelijks nog een platform is voor SF. Ik moest het daarom internationaal zoeken.’

Een terugkerend thema in Leeuwenharts werk is de relatie tussen Nederland en Japan / Oost-Azië. Deze fascinatie komt voort uit zijn journalistiek voor tijdschrift AniWay en zijn eigen enthousiasme voor de wereld van Japanliefhebbers. ‘In Sterrenlichaam heeft Japan nieuwe werelden gekoloniseerd, terwijl Nederland is ondergelopen. Wij zijn een volk van verschoppelingen geworden.’

Sterrenlichaam
De roman gaat over een groep mijnwerkers in de ruimte, die geen erts delven maar het kadaver van een reusachtig buitenaards wezen. Na een ongeluk stort het lijk in en moeten de werkers zien te overleven. Wanhoop en achterdocht slaan toe en het duurt niet lang voor de eerste doden vallen.

SFW heeft nog geen releasedatum vrijgegeven voor de Chinese vertaling. De verwachting is dat de roman in de eerste helft van 2022 zal verschijnen.

Nieuw Nederlands werk
Hoewel China de primeur heeft wat Sterrenlichaam betreft, wordt op 24 juni een ander werk van Leeuwenhart gepubliceerd door Quasis Uitgevers: DE HEREN XVII. Deels militaire SF, deels politieke thriller. De roman stelt de vraag wat er zou gebeuren als de VOC nooit was opgehouden te bestaan en speelt zich honderden jaren in de toekomst af, waar de Heren Zeventien een oorlog starten om hun verloren koloniën in ons zonnestelsel terug te winnen.

Geef een reactie